Minister rolnictwa zapewnia, że polska żywność jest bezpieczna. Komentując aferę z koniną w wyrobach wołowych, Stanisław Kalemba mówił w radiowej Trójce, że Polska okazuje się być pozytywnie wyróżniającym się państwem. Wyniki ogólnoeuropejskich badań pokazują, że w Polsce jest najmniej przypadków zafałszowania składu wyrobów mięsnych wśród kilkunastu państw, które dostarczyły próbki do Brukseli.

Stanisław Kalemba przyznał, że nieprawidłowości w produkcji żywności się pojawiają, ale w Polsce są one mniejsze niż np. w Holandii. Dodał, że już efekty przynosi praca zespołu powołanego w ministerstwie rolnictwa, który ma chronić wizerunek polskiej żywności. Z drugiej strony bardziej aktywnie działa inspekcja weterynaryjna. Według Stanisława Kalemby negatywne opinie o polskiej żywności za granicą to kwestia obaw lokalnych producentów.

W ostatnim czasie jakość polskiej żywności była często poddawana w wątpliwość chociażby po głośnej aferze z fałszowaniem wołowiny koniną. W Irlandii podejrzenie niemal natychmiast zostało rzucone na Polskę. Także w Czechach w ostatnich miesiącach pojawiają się negatywne wypowiedzi na temat polskich produktów, także w kontekście afery z solą przemysłową używaną w produktach spożywczych. Naraża to polskie fitrmy na ogromne straty.