Konsolidacja instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności nie będzie skutkowała zwolnieniami – zapewnił szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel w poniedziałek w Poznaniu. Jak wskazał, cel reformy to poprawa efektywności i niepomnażanie kontroli.

„W ciągu 2-3 tygodni przekażemy do rządu do przyjęcia projekt ustawy o Państwowej Inspekcji bezpieczeństwa Żywności. Ta ustawa przeszła już wewnętrzne konsultacje międzyresortowe i społeczne, zgłoszonych zostało wiele uwag, ale wierzę, że ten proces zostanie zakończony” - zapowiedział minister.

Koncepcja zakłada, że działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Inspekcja ma rozpocząć pracę 1 stycznia 2018 roku; uchwalenie stosownych przepisów jest możliwe przed końcem roku. Później specjalnie powołany pełnomocnik będzie miał rok na dokonanie konsolidacji.

Minister zapewnił, że pracownicy instytucji kontrolnych, które zostaną scalone, nie powinni się obawiać o swoje miejsca pracy.

„Na pewno nie planuje się jakichś zwolnień, tych zadań jest dużo, są też niedobory kadrowe, myślę, że tych problemów nie powinno być, oni będą dalej pracować. Natomiast chodzi o efektywność działania organów rządowych w zakresie bezpieczeństwa, niepomnażanie kontroli – to jest ten jeden z podstawowych celów” – powiedział.

Minister przyjechał do Poznania na otwarcie targów branży spożywczej i gastronomicznej Polagra; w imprezach targowych bierze udział ok. 1,2 tys. wystawców z 30 krajów.

Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności obejmuje pięć instytucji kontrolnych: Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).

Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych: na szczeblu centralnym Ministrowi Zdrowia podlega - PIS, Ministrowi Rolnictwa- IW, PIORiN oraz IJHARS, Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - IH; na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden z 16 wojewodów. Ponadto Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach - tłumaczy ministerstwo rolnictwa i zauważa, że konsekwencją takiego stanu jest bardzo skomplikowany system finansowania z różnych części budżetu.

Zakłada się, że konsolidacji będą podlegać w całości IW, PIORiN oraz IJHARS, a w części PIS i IH, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Nadzór nad inspekcją będzie sprawował minister rolnictwa. (PAP)