statystyki

Czytajmy etykiety na opakowaniach produktów spożywczych

autor: Małgorzata Raczkowska24.03.2016, 07:37; Aktualizacja: 24.03.2016, 07:50
Obok palm, pisanek i koszyczków dominowały stragany ze zdrową, ekologiczną, tradycyjną żywnością.

Obok palm, pisanek i koszyczków dominowały stragany ze zdrową, ekologiczną, tradycyjną żywnością. źródło: ShutterStock

W ostatnią niedzielę przespacerowałam się między straganami jarmarku wielkanocnego – opowiada pani Barbara. – Obok palm, pisanek i koszyczków dominowały stragany ze zdrową, ekologiczną, tradycyjną żywnością. Były i jaja od szczęśliwej kury, i smalec babci Zosi, i ogórki prosto z beczki. Sernik był domowy, kiełbasa wiejska, kaszanka dziadunia... długo by wymieniać, znamy to wszyscy dokładnie. Jednak ten spacer – dodam, że nic nie kupiłam – skłonił mnie do refleksji. Czy ktoś nad tym panuje? Czy ktoś kontroluje, czy żywność sprzedawana w ten sposób jest rzeczywiście zdrowa i ekologiczna – zastanawia się czytelniczka.

Reklama


Reklama


Pani Barbara jednym tchem wymienia najróżniejsze określenia dotyczące żywności, jakie widujemy nie tylko na straganach, ale i w sklepach. Prawie wszystkie z nich są tylko określeniami marketingowymi, mającymi skłonić nas do zakupu i uderzającymi w czuły punkt, jakim jest moda (i potrzeba) zdrowego odżywiania. W potocznym języku na określenie produktów spożywczych wymiennie używamy sformułowań „żywność ekologiczna” i „zdrowa żywność”. Jednak wrzucając określony produkt do koszyka, powinniśmy wiedzieć, że „ekologiczny” oznacza produkt z certyfikatem, „zdrowy” – w sensie prawa nie znaczy nic.

Kto chce mieć pewność, że produkt spożywczy jest ekologiczny, na opakowaniu powinien poszukać unijnego znaku zielonego liścia. Ułożony z unijnych gwiazdek oznacza, że zarówno proces produkcji, jak i wyroby finalne podlegają ścisłej kontroli. Pochodzą z obszarów wolnych od zanieczyszczeń, a do ich wytworzenia nie stosuje się chemii. Dodatkowo, poza innymi elementami oznakowania wymaganymi w przepisach (o czym w ramce), etykieta powinna zawierać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-00; numer od 01 do 10), której podlega producent, oznaczenie miejsca, gdzie wyprodukowano nieprzetworzone produkty rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt (np. „Rolnictwo Polska”). Istnienie na opakowaniu unijnego logo gwarantuje, że co najmniej 95 proc. masy składników pochodzenia rolniczego to produkty ekologiczne, przy czym nie bierze się pod uwagę wody i soli.


Pozostało jeszcze 62% treści

PROMOCJA
Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc już od 33,00 złZamów abonament

Przeczytaj artykuł
Koszt SMS-a 2,46 złZapłać sms-emMasz już kod?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Prawo na co dzień

Galerie

Reklama