Na przedświąteczny obiad papieża Franciszka oraz papieża- emeryta Benedykta XVI trafią ryby przywiezione przez polskich rybaków do Rzymu.

Jak mówi kucharz Ryszard Pilecki, który koordynuje prace nad przygotowaniem dań, do Watykanu pojadą karpie, śledzie oraz dorsze. Będzie zupa rybna z trawą cytrynową, imbirem, limonką i chili, zabielona mlekiem kokosowym, a także śledzie w pomidorach suszonych z żurawiną, oraz dorsz na palonym maśle z puree z kalafiora i karp smażony w migdałach z sosem żurawinowym.

Organizator wyjazdu polskich rybaków do Rzymu, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański powiedział Polskiemu Radiu Katowice, że to wielkie wyróżnienie. Benedykt XVI jest fanem ryb, nasi kucharze mają nadzieję, że do tych polskich przekona się też Franciszek. Wczoraj w uroczystej kolacji przygotowanej z polskich ryb uczestniczyli podopieczni jedynej w Rzymie polskiej parafii świętego Stanisława.